Někdo začíná ráno kávou, někdo zeleným čajem. Jak jistě víte, zelený čaj obsahuje mnoho přírodních antioxidantů, které udržují tělo v rovnováze a zároveň zdravé. Proč je ale dobré pít čaj a jaké zdravotní výhody jeho užívání nese?

Podporuje hubnutí

Jednou z výhod konzumace zeleného čaje jsou jeho hubnoucí účinky na lidský organismus. Látky obsažené v tomto nápoji zrychlují metabolismus a spaluje přebytečný tuk. Tělo se zeleným čajem dokáže lépe zpracovat kalorie a neukládá je do těla. Proto, když cvičíte, je zelený čaj skvělým pomocníkem.

Snižuje hladinu krevního cukru

Dalším důležitým přínosem zeleného čaje, je jeho vliv na hladinu cukru v krvi. Tuto hladinu reguluje, podporuje tvorbu inzulinu a pomáhá lépe zpracovat nově přijaté cukry.

Předchází onemocnění srdce

Látky ze zeleného čaje jsou účinným pomocníkem při prevenci proti srdečním potížím. Pomáhají lepšímu průvodu cév a zamezují tvorbu krevních sraženin.

Snižuje nezdravý cholesterol v krvi

Pokud pravidelně užíváte zelený čaj, pomáháte tělu proti vysoké cholesterolu v krvi a podporujete tvorbu cholesterolu zdravého.

Snižuje riziko vzniku rakoviny

Jedním z nejdůležitějších léčivých vlastností, které zelený čaj má, je snižování rizika vzniku rakoviny. Zelený čaj obsahuje účinné antioxidanty, které snižují pravděpodobnost vzniku různých typů rakoviny. Chrání především před rakovinou prostaty, rakovinou prsu a rakovinou jícnu.

Snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby

Podle posledních výzkumů dokáže pravidelné užívání zeleného čaje zlepšit mozkovou činnost a chránit mozkové buňky především ve stáří. Z toho důvodu je tento čaj tak skvělou prevencí proti těmto dvěma nemocem.

Zlepšuje zdraví zubů

Zelený čaj obsahuje katechin, který dokáže zabíjet růst bakterií a virů. Účinný je i v dutině ústní, kde dokáže vyřešit mnoho problémů se zuby. Zabraňuje především infekcím v krku, snižuje zápach z úst a zlepšuje zdraví zubů.

Potlačuje problémy s pletí

Pokud toužíte po krásné a zářivé pleti, látky v zeleném čaji vám pomůžou udržet pokožku zdravou. Polyfenoly a antioxidanty obsažené v čaji ze zelených lístků, odstraňují volné radikály z pokožky a působí preventivě proti různým chorobám kůže, jako je například akné.

Podporuje trávení

Zelený čaj podporuje trávicí systém tím, že snižuje plynatost, nadýmání, eliminuje trávicí potíže a zácpu. Dáte-li si zelený čaj po vydatném chodu, odstraní i následnou těžkost, která by mohla přijít.

O tom, že je zelený čaj plný léčivých látek, není pochyb. Díky nim je tak zdravým nápojem. Pozor by si na něj měli dát ovšem ti, kteří trpí citlivostí na kofein. Mohlo by dojít k podráždění žaludku, nevolnosti, úzkosti a nespavosti. Zelený čaj se nedoporučuje ani v těhotenství, při vysokém krevním tlaku, srdečních problémech, poruchách ledvin a jater a žaludečních vředech. Jestli vás ale netrápí žádný z těchto problémů, zelený čaj je skvělým a velmi zdravým nápojem.