I vaše kancelář může být místem, kde se cítíte příjemně. Nepotřebujete k tomu mnoho, stačí si ji pouze vybavit zelení. Vhodné rostliny vaši kancelář nejen zkrásní vizuálně, ale pomohou i zdravotně.
Je totiž prokázáno, že některé z nich umí vyčistit vzduch od prachových částic, které přitahují počítače a další elektronika, škodlivé chemické látky či kouř z cigaret. Ne všechny se však do „kanclu“ hodí, vynechte voňavé květy a kaktusy či rostliny s minimem listů, ty vás nijak zvlášť neoblaží.

Vliv na zdraví

Řadou vědeckých studií bylo prokázáno, že se vlivem rostlin u zaměstnanců snížila vyčerpanost, bolest hlasy, bolesti v krku, suchý kašel a celková nemocnost. Proto je důležité, aby ve vaší kanceláři rostliny nechyběly. Nebojte se toho, jsou i takové, které nějakou přehnanou péči nepotřebují, takže si je může pořídit i ten, kdo se v pěstování rostlin zrovna nevyžívá.

Jaké rostliny využít?

Exotické – např. krásně vypadají palmy, voní exotikou, vlhčí vzduch. Oblíbená je třeba dracéna. Hojně využívanou exotickou rostlinou je i banánovník.
Břečťan – to je prachový filtr, nenáročný na pěstování a v kancelářích velmi rozšířený.
Fíkus – čistič vzduchu, který i hezky vypadá.
Lopatkovec – pohlcuje aceton, trichlorethyl, benzen a formaldehyd.
Kapradiny – „sbírají“ škodliviny, vlhčí vzduch, např. ledviník či cyatea. Pozor na pravidelnou zálivku.
Orchideje – vytváří příjemné prostředí, je to pastva pro oči, a přitom nejsou moc náročné na péči, např. phalaenopsis.

Tip pro muže – i muži mohou mít v kanceláři zeleň, o kterou se nemusí příliš starat. Stačí si pořídit rostliny, které jen občas zalijí a nepřelijí. Patří mezi ně např. tlustice, anebo zamioculcas.

A dovětek na závěr: Rostliny jsou ekologičtější, levnější, zdravější a krásnější než různé pračky vzduchu. A nepůsobí hluk.