Turisté jsou lidmi, kteří překonávají nejkrutější počasí, nejvyšší vrcholy a nejtěžší terény na světě. Kaňony, hory a rašeliniště jsou místa, která cestovatelům přinášejí mnoho dobrodružství. Dnes se podíváme na neuvěřitelná turistická místa, která lákají oko i začínajícího dobrodruha.

The Narrows, USA

Kaňony vyřazené řekou Virgin se nacházejí v Zion National Park a poskytují úžasnou scenérii dlouhou 26 km. Více než polovina této stezky se koná v řece, včetně oblastí, v nichž je potřebné umět plavat. Stezka je však krátká a dá se absolvovat během jednoho dne. Na jejím konci se můžete usušit v jednom z dvanácti kempů, které park nabízí.

Země Dogonů, Mali

Říká se, že Země Dogonů je jedním z nejkrásnějších míst Afriky, a proto se na výpravy do tohoto místa vypravuje stále více turistů. Cesta touto stezkou může trvat až deset dní, během nichž se turisté dostávají do starověkých skalních obydlí vesnice Dogon.

Haute Route, Francie a Švýcarsko

Náročná alpinistická stezka začíná v Chamonix ve Francii a končí ve městě Zermatt ve Švýcarsku. Turisté po stezce Haute Route navštíví ty nejkrásnější oblasti Alp. I když existují různé trasy, které se liší podle toho, zda stezku vykonáváte v zimě, nebo v létě, zpravidla trvá cesta asi dva týdny.

GR20, Francie

Nejlegendárnější stezka se opět nachází ve Franicii, konkrétně na Korsice a měří 168 km. Byla označena v roce 1972 a vede přes Calenzenu, Balagne a končí v Concu, severně od města Porto Vecchio. Na cestě se můžete setkat s rozviklanými mosty, horami, ledem a sněhem, řekami, lesy, bažinami a jinými zajímavými místy.

Cesta Inků, Peru

33 km dlouhá trasa nacházející se v Peru se nazývá cestou Inků. Jedná se o velmi starou stezku, kterou není lehké překonat. Pokud se ale na těžkou túru vydáte, cesta vás zavede i na Machu Picchu, inckého kultovního místa, které dnes spadá pod UNESCO. V troskách města můžete navštívit i obřadní místo, které nese název Chrám Slunce.

Everest – základní tábor, Nepál

Intenzivní horské stoupání nabízí věhlasná pětitisícovka Everest v Nepálu. Dojít můžete s doprovodem do základního tábora. Během cesty vám Everest nabídne nejeden krásný pohled do údolí a hor.

Himaláje, Indie

Mnohem méně populární je stezka ze strany indických Himalájí ve státě Himáčalpradéš. Výlet je opravdu pro silné dobrodruhy, kteří zvládnou cestu po hranách útesů ve vysokých výškách. Cesta začíná ve Spiti, končí v Ladakhua trvá asi 24 dní.

Overland Track, Austrálie

6 dní, 80 km, hory, jezera, rašeliniště, lesy a vodopády, na to všechno se musí připravit turisté, kteří se rozhodli vydat na Overland Track nacházející se v Tasmánii. Kromě výše uvedených míst se vyšplháte i na nejvyšší horu Tasmánie, Mount Ossa, s výškou 1617 m n. m.

Routeburn Track, Nový Zéland

Na Jižním ostrově Nového Zélandu se rozkládá méně náročná stezka Routeburn Track, která se táhne přírodou ve více jako 32 km. Její překonání však trvá pouhé tři dny. Trasa začíná na úpatí jižních Alp, které jsou největším oříškem tohoto výletu.

Baltoro Glacier a K2, Pákistán

O druhé nejvyšší hoře světa, K2, již slyšel každý. Věděli jste však, že se můžete vydat na jeho vrchol podél ledovcových údolí? Cesta trvá asi 15 dní a zavede vás přes Paiju (6,610 m), Uli Biaho (6417 m), Great Trango Tower (6286 m), až na samotný vrchol K2 (8611 m).

Tangariro, Nový Zéland

Známý také jako „The New Zealand Great Walk“ je cesta vedoucí před Severní ostrov Nového Zélandu. Vede kolem hory Ngauruhoe, je dlouhá 49 km a trvá přibližně čtyři dny.

Fitz Roy Trek, Argentina

Horu Fitz Roy lze zdolat různými cestami, každá trasa nabízí nádherné výhledy na krajinnou scenérii. Ovšem tato cesta má průměrné převýšení a je dlouhá asi 64 km.

Cinque Terre, Itálie

Pouhých 12 km dlouhá cesta vás čeká podél ohromujícího západního italského pobřeží. Budete procházet jak úžasnou krajinou, tak cestovat přes pět italských měst. Pokud rádi spojujete výlety s kulturou, je tato cesta právě pro vás.

Santa Cruz Trek, Peru

Incká stezka Santa Cruz je jednou z nejpopulárnějších peruánských cest. V průběhu čtyř dní můžete potkat jezera, hory a řeky, která stojí za zhlédnutí.

Národní park Sarek, Švédsko

Švédský národní park Sarek má rozlohu 1220 km2 a jeho nedotčení terén je vhodný pro pěší turistiku a poznávání míst vlastní trasou.

Míst a tras je po celém světě nespočet. Záleží jen na vás, která bude vašemu srdci nejbližší.

Zdroj