Když se podíváme na podzimní keře a stromy, u srdce nás zahřeje pohled na barevné plody a květy, kterými jsou posety. Netěší to jen zahrádkáře a okolního pozorovatele, ale také ptáky, pro které jsou tyto plody potravou na celé zimní období.

Jaký keř vybrat

Pokud se rozhodnete, že si takový keř chcete zasadit i na vaší zahradě, měli byste nejdříve přemýšlet nad tím, zda toužíte po keři opadavém, či nikoliv, jaké máte půdní a světelné podmínky a kolik chcete obětovat místa.

Nejkrásnější zahradní keře

Dřišťál Darwinův

Malé, hustě porostlé, oranžovožluté květy se objevují ke konci jara, které se na podzim změní v modrofialové plody. Dřišťál je stálezelený keř s malými, ostnatými listy podobné cesmíně. Keř se dokáže hustě rozšiřovat, proto ho můžete použít jako kvetoucí živý plod.

Dřišťál Dárwinův

Krásnoplodka

Keř s půvabným jménem se na jaře pyšní drobnými růžovými květy, na podzim nenápadně fialovými korálky připomínající bobule. Krásnoplodka se dělí do více druhů, z nichž jsou některé opadavé a jiné stálezelené. Keř vyžaduje slunce, vlhkou a humózní půdu.

Krásnoplodka

Cesmína

Cesmína je typickým keřem Vánoc. Charakterizují ji lesklé, tmavě zelené listy s trny a červené bobule zrající na podzim. Cesmína vyžaduje vlhko a sluneční paprsky a je opadavým, i stálezeleným keř. Záleží, jaký druh na zahradě vysadíme.

Cesmína

Skalník

Maličké, tmavě zelené listy, červené bobule a silnější větve jsou typickým znakem skalníku. Stejně jako keře výše, skalník může být stálezeleným, ale i opadavým keřem. Dokonce existují i druhy skalníku, jehož plody jsou jedlé.

Keř vyžaduje suchou, dobře prokypřenou půdu a hodně slunečního svitu.

Skalník

Hlohyně

Stálezelený keř s tmavými listy a ostnatými větvemi jsou charakteristickými znakem keře hlohyně. Drobné bílé květy se na podzim změní v pevné, červené bobule. Keř snadno pne, a proto může sloužit jako ozdoba zídky.

Hlohyně

Brslen

Brslen se řadí do čeledi jesencovitých. Tento listnatý opadavý keř se větví téměř do 200 druhů, ovšem v Evropě se vyskytují pouze 4. Brslen má úžasné růžové květy s oranžovými bobulemi. Pokud však máte na zahradě strávníky, kteří ochutnávají každý plod, tento keř bychom nedoporučovali. Je totiž pro člověka jedovatý.

Keř vyžaduje přímé slunce, dokáže ale růst i v polostínu. Rostlina je mrazuvzdorná s potřebou vlhčí humózní půdy.

Brslen

Bez černý

Bez černý je listnatý keř známý především pro své léčivé vlastnosti. Květy bezu černého se svou typickou žlutobílou barvou se využívají pro výrobu limonád, čaj, či vín. Plody černé barvy a tvaru bobule dozrávají koncem srpna. Čerstvé plody mají silné projímavé účinky, proto se doporučují konzumovat až po usušení, kdy tyto vlastnosti ztrácejí.

Bez je pro pěstování velmi nenáročný, vyžaduje polostín až světlo a písčitohlinitou půdu.

Bez černý

Každý keř vyžaduje jiné podmínky, a proto byste si měli předtím, než si keř pořídíte, dobře nastudovat, kolik vyžadují místa jeho větve i kořeny, jestli potřebuje světlo, či jaký typ půdy a pH je pro jeho růst nejlepší. Keře zpravidla vyžadují světlo, až polostín a prokypřenou, lehce humózní půdu.

Před příchodem zimy nezapomeňte keře správně obstarat a to zastřihnutím starých a zničených větví a mulčováním.

A který keř bude dělat radost vám?

Zdroj