Udržujte myčku na nádobí v čistotě a budete mít dokonale čisté nádobí. Poradíme vám, jak si udržet čistou myčku bez bakterií, vodního kamene a nepříjemného zápachu.

Proč čistit myčku na nádobí

Mohlo by se zdát divné mýt spotřebič, jehož úkolem je mytí nádobí. Pokud však chcete mít čisté nádobí, je zapotřebí i čistá myčka. Pravidelné čištění udržuje vaše ostatní kuchyňské nástroje v perfektním stavu. Dveře od myčky jsou skvělým magnetem na otisky prstů pokaždé, když uklízíte nádobí. Uvnitř myčky, i když se to na první pohled nezdá, bují celá řada bakterií a virů, které mohou způsobit celou řadu nemocí. Nemluvě o mastnotě a částech potravy, které se usadí v myčce.

Nejenže kusy jídla vypadají odporně, ale po čase začnou i zapáchat. Pravidelným čištěním myčky se vyhnete těmto nepříjemnostem a udržíte vaši myčku déle v provozu.

Jak očistit dvířka

Dvířka myčky očistíte teplou mýdlovou vodou. Nebo k odstranění otisků prstů použijte domácí čistící roztok složený z ¼ šálku jedlé sody a 1 litru vody. Vyhněte se agresivním čisticím prostředkům nebo tvrdým drátěnkám, které mohou poškrábat povrch myčky. Jsou-li čisté dveře, otřete je do sucha měkkým hadříkem.

Dveře myčky nemají jen přední část. Otevřete myčku a zbavte se nečistot i po stranách dvířek. Ideální je menší kartáček, který se dostane i na nepřístupná místa. Na očistění použijte domácí prostředek. Ujistěte se, že vyčistíte všechny místa kolem gumového těsnění a dalších štěrbin ve dveřích. Výslednou špínu otřete hadrem namočeným v teplé mýdlové vodě. Dočistěte dveře suchým hadrem.

Jak čistit vnitřek myčky

Než začnete čistit vnitřek myčky, odstraňte všechny nečistoty ze dna myčky. Zbavte se všech velkých nečistot, které se nespláchly při posledním mytí nádobí. Očistěte i výpusť.

Jakmile jsou nečistoty odstraněny, připravte si šálek obyčejného bílého octa a nalijte ho do oddílku pro čisticí prostředek. Spusťte program s nejvyšší teplotou. Bílý ocet a horká voda vyčistí a desinfikuje celou myčku. Jakmile je cyklus hotovo, vytřete vnitřek myčky papírovým ručníkem nebo čistým suchým hadříkem.

Místo octa můžete použít šálek sodovky nebo posypat dno myčky jedlou sodou. V obou případech zapněte myčku na co nejteplejší program.

Jak očistit příslušenství

Poslední krok při čištění myčky je očištění příslušenství. Vyjměte všechny stojany a držáky na nádobí. Setřete všechny nečistoty a očistěte příslušenství domácím přípravkem. V případě těžších nečistot použijte jemný kartáček. Na konci čištění osušte příslušenství.

Rez uvnitř myčky

V závislosti na tom, jakou máte vodu, se může uvnitř myčky objevit rez. Pro odstranění rezavých skvrn je vhodné použít produkt, který ji odstraní, ale zároveň nepoškodí plasty a kov uvnitř myčky. Poraďte se s odborníkem o ideálním produktu. Jakmile máte vybraný produkt, postupujete klasickým způsobem, jako při čištění vnitřku myčky.