Určitě se všichni zahrádkáři shodnou, že je srdcervoucí pocit, když přijdou první zimní mrazíky a rostliny ustupují koloběhu přírody. Konec sezóny však nemusí znamenat definitivní rozlučku s rostlinami. Mnoho oblíbených venkovních kontejnerových letniček můžete mít u sebe doma, jako pokojové rostliny.

Předtím, než se rozhodnete uschovat všechny květiny, je zapotřebí promyslet si celou řadu věcí. Většina odrůd není stavěna na domácí prostředí a potřebují speciální péči, jako je vyšší vlhkost, sluneční svit, dostatek vody, atd. Na jaké další problémy je potřeba dát si pozor?

Dávejte si pozor na škůdce

Při přemístění květin z venkovního prostředí do domu, se mohou objevit problémy se škůdci. Předtím, než usadíte rostlinku na své místo, ji pořádně zkontrolujte. Případné problémy odstraňte a ujistěte se, že se škůdci nedostali dál.

Dejte rostlinkám čas na aklimatizaci

Jakmile jsou škůdci pod kontrolou, je na čase zaměřit se na aklimatizaci rostlin. Ještě předtím, než je natrvalo umístíte do místnosti, přesuňte na pár dní rostlinu na stinné místo. Rostlinka si tak zvykne na prostředí v bytě snáze, než když půjde přímo ze světla do tmy.

V interiéru je mírně prostříhejte, což napomáhá ke kontrole velikosti a podporuje to nový růst, který se lépe přizpůsobí k životu v interiéru. Stejný postup opakujte i na jaře, kdy se rostlina přesouvá z interiéru do zahrady.

Tipy na zimní údržbu

Jakmile jsou rostlinky v interiéru, je potřeba si uvědomit, že nevyžadují tolik vody, kolik během vegetačního období. Zimní období je časem odpočinku. Postarejte se pouze o to, aby rostlinka nevyschla. Příliš mnoho vody nebo hnojiva během zazimování nesvědčí.