Vypěstujte si vlastní lahodnou zelenou cibulku, která je skvělou přílohou k hlavnímu jídlu nebo jen tak posypaná na chlebu. V tomto článku získáte všechny potřebné informace k jejímu pěstování. Jdeme na to.

Pár informací o zelené cibulce

Zelená cibulka je malá rostlinka, která má malou bílou cibulku a dlouhý zelený stonek. Existuje mnoho různých druhů této oblíbené zeleniny. Lze je vypěstovat jak ze semene, tak ze sazenic. Výhodou zelené cibulky je, že můžete sklízet celou rostlinku anebo pouze určitou část. Sami si rozhodnete, zda chcete zelený stonek s cibulkou nebo použijete pouze stonek na ozdobu.

Výsadba cibule ze semen nebo sazenic

Semena cibulky mohou být zasazeny na jaře, jakmile je půda měkká a nehrozí promrzání. Nejlepším typem půdy je ta, která je dobře odvodněná a vzdušná.

Výsev cibule je velmi levný, ale růst trvá dlouho. Semena nemusí vyklíčit a častým problémem je i plevel. Často se stává, že při odstranění plevele, vytrhnete i samotnou cibulku. Semínka zelené cibulky sázejte na dobře prosluněné místo, zhruba 2-3 centimetry hluboko. Udržujte půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne podmáčenou.

Výsadba cibulky je jednodušší a jistější způsob, jak získat čerstvou zelenou cibulku. Cibulové sady jsou semenáčky, které byly vypěstovány v předchozím roce a jsou sklizené a uchované ve vegetačním klidu přes zimu. Následně se prodávají ve svazcích na jaře. Sazenice cibulky umístěte na slunné místo, zhruba 3-5 cm hluboko.

Vzhledem k tomu, že jsou sazenice jarní cibulky poměrně mladé, je možné je zasadit blízko u sebe, zhruba na 2 cm. Pokud pěstujete cibulku i s ohledem na samotnou cibuli a ne pouze na zelený stonek, vytvořte jim větší prostor.

Vlastní sazenice

Díky vlastní vypěstované cibulce můžete získat další sazenice. Stačí si uchovat pár vypěstovaných cibulek a ty umístit do sklenice s vodou. Po pár dnech pustí cibule kořeny a můžete opět pěstovat vlastní cibulku. Platí ty stejná pravidla, která jsou uvedená výše.