Špatné rozpoložení hormonů může s vaším tělem pořádně zamávat a ovlivnit nejen zdravotní stav, ale i psychické rozpoložení. Co se s vaším tělem děje, když jsou hormony v nerovnováze?

Každá žena tyto stavy zná během menstruace, kdy jsou hormony chvíli nahoře a chvíli dole. Po menstruaci se obvykle jejich hladina vrátí do normálu. Ovšem ovlivnit vás však můžou i jiné faktory, jako je stres, chemikálie a podobné.

Mezi nejznámější hormony v našem těle patří:

Inzulín

Inzulín je hormon produkovaný slinivkou. Tento hormon pomáhá regulovat cukr z potravin, které jíme a přeměňuje ho jako zdroj energie pro organismus.

Testosteron

Testosteron je známý jako mužský hormon. Vytváří se ve varlatech a je zodpovědný za mužský pohlavní vývoj. Pomáhá také s hladinou energie a budováním svalové hmoty.

Estrogen

Estrogen je oproti testosteronu ženský pohlavní hormon, který se vytváří ve vaječnících. Hraje důležitou roli při menstruaci, ovulaci a těhotenství.

Kortizol

Hormon produkován nadledvinkami nazýváme kortizol. Je potřebný pro správnou pohotovost organismu během stresových situací, jako je stres, infekční choroba, vysoká tělesná námaha a podobně.

Hormonální rovnováha je velmi křehká. Pokud máte hormonů příliš, nebo naopak málo, může docházet k různým problémům. Pojďme se teď seznámit s tím, co je vyvoláno hormonální nerovnováhou.

Únava

Pocit únavy i přes dostatek spánku je jedním z nejčastějších varovných příznaků hormonální nerovnováhy. Existuje několik příčin, které by za to mohly být zodpovědné. Ovšem nejpravděpodobněji je za to zodpovědná hladina inzulínu, která je ve vyšší hladině, než je normál. Pokud vás proto tento problém trápí, změňte své stravovací návyky. Snižte příjem jednoduchých sacharidů jako je cukr a bílá mouka a zařaďte více zdravých a čerstvých potravin. Pokud navíc shodíte pár kilo, uvidíte, že se vám tato hladina vrátí do normálu.

Poruchy spánku

Spolu s únavou je nespavost také postranním účinkem hormonální nerovnováhy. U mužů to nejspíše znamená, že hladina testosteronu je na velmi nízké úrovni, zatímco u žen za tím stojí estrogen. V případě, že vás trápí tento problém, můžou vám pomoci byliny. Jedna z neúčinnějších léčivek tohoto problému je drmek obecný.

Snížená sexuální touha

Dalším důsledkem nízké hladiny estrogenu u žen, nebo nízké hladiny testosteronu u mužů, může být ztráta sexuálního apetitu. Tato změna nastává po 50 roku ženy i muže a nazývá se menopauzou. Pokud chcete nabýt zpět svou hladinu zpátky, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem na přírodní léčbě.

Pocení a návaly horka

Pocení a návaly horka jsou běžným znakem ženské menopauzy. Za těmito nepříjemnými stavy stojí opět estrogen. S tímto problémem si ale hravě poradí bylina ploštičník hroznatý.

Špatná koncentrace a paměť

Pokud neustále zapomínáte věci více, než je zdrávo, nebo máte mnohem větší problém se soustředěním, ukazuje to na výkyv hormonu, konkrétně kortizolu. Pokud vás tento stav trápí již delší dobu, nadledvinky vykonávají špatnou službu a produkují velmi málo kortizolu. Ten ovlivňuje kognitivní funkce mozku, jako je paměť a koncentrace. S tímto problémem vám pomůže váš ošetřující lékař, který nastaví léčbu a vrátí hladinu tohoto hormonu do normálu.

Emocionální problémy

Úzkost, podráždění, deprese a výkyvy nálad jsou spojovány s příliš vysokou nebo nízkou hladinou estrogenu. Hormonální substituční terapie vám s tímto problémem pomůže stejně jako bylina, již výše zmíněná, tedy ploštičník hroznatý.

Přibývání na váze

Zvýšení tělesné hmotnosti, zejména v oblasti břicha, je běžným problém vysoké hladiny inzulínu a kortizolu. Tento stav totiž signalizuje tělu, že potřebuje ukládat cukr a tuk. Nicméně pokud se budete snažit odstranit z vašeho života stres (například pomocí jógy a meditace) a zařadíte do svého života zdravý životní styl s vyváženým jídelníčkem a pravidelnou fyzickou aktivitu, problém lehce vyřešíte.

Máte-li jeden z výše uvedených příznaků, je vhodné se před začátkem jakýkoliv kroků poradit se svým ošetřujícím lékařem. Za výkyvem těchto hormonů může totiž stát i něco jiného.

Zdroj