Nervy nadranc, stres jako blázen, to jsou stavy, se kterými se střetne nejeden z nás. Příčinou je ať už pracovní vypětí, neshody v rodině, v zaměstnání, anebo třeba strach o blízkého apod. Každopádně, pokud je toho moc, je tu problém.

Někdo ho řeší tím, že navštíví odborníka a zvolí medikamentózní léčbu. Ne vždycky tak tomu musí být. Už jste zkoušeli sílu bylinek? Je jich spousta, které by nám měly pomoci uvolnit nervové napětí, zklidnit mysl a některé jsme pro vás vybrali.

Pijte čaje

Meduňka lékařská – čaj z meduňky můžete pít dlouhodobě večer před spaním. Po jeho požití se celkově zklidníte, má vliv na pohodový spánek. Příprava: lžíci meduňky zalijete půllitrem vařící vody, zakryjete a necháte 10 minut louhovat.
Třezalka tečkovaná – zlepšuje náladu, pomáhá při stresu. Čaj pijte minimálně 14 dní, není vhodný pro děti a těhotné. Příprava: dvě lžičky třezalky zalijete 30 ml vařící vody a 15 minut louhujete.
Mateřídouška – navozuje klid, zlepšuje spánek, mírní bolesti hlavy. Příprava: lžíci mateřídoušky zalijte 250 ml vroucí vody a přikryté 15 minut louhujete. Pijete v průběhu dne.
Kozlík, třezalka, meduňka, levandule, heřmánek – z této směsi připravíte čaj, který by vám měl uklidnit nervy. Pijete dva hrnky denně. Příprava: směs – 30 g kořene kozlíku, 30 g třezalky, 20 g meduňky, 20 g květů levandule a 20 g květů heřmánku. Lžíci této směsi zalijete čtvrtlitrem vařící vody a ještě 15 minut povaříte. Pak 20 minut louhujete.
Mučenka – je vhodná při stavech psychického vypětí a přepracovanosti a má uklidňující účinky, zlepšuje usínání, působí na strach a úzkost. Příprava: lžičku natě mučenky zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 15 minut zakrytou louhovat.

Provonění místnosti

I příjemná vůně vašeho domova může vést ke zklidnění a uvolnění napětí. Zde využijte především levanduli, jejíž vůně vás celkově zharmonizuje.

Tinktura z kozlíku

Další bylinný přípravek, který by měl zlepšit psychickou kvalitu vašeho života. Tinkturu si připravíte tak, že čerstvé kořeny kozlíku zalijete vodkou, pálenkou, slivovicí a 15 dní louhujete. Následně slijete do tmavé lahvičky a užíváte 3 x 20 kapek na uklidnění, anebo půlžičku této tinktury půl hodiny před spaním.

Bylinné koupele

K rovnováze vašeho psychického i fyzického rozpoložení mohou výrazně přispět bylinné koupele. Spařte 150 g srdečníku obecného, 150 g máty peprné a 150 g vachty třílisté ve 3 l vroucí vody a 15 minut louhujte. Poté sceďte a nalijte do koupele, která trvá 20 minut.
Pěti litry vařící vody přelijte 200 g natě dobromysli obecné, 100 g listu máty peprné, 100 g natě řebříčku obecného, 50 g natě třezalky tečkované a 50 g heřmánku a louhujte. Po scezení nalijte do koupele.
Rovněž pomáhá i 2x týdně koupel ze smrkového jehličí či ranní sprchování rukou a ramen studenou vodou.