Možná si myslíte, že pěstovat houby je nesmyl. Je to příliš náročné a výsledek není zrovna skvělý. Opak je však pravdou. Se správnými materiály, hnojivem a postupem na pěstování, je to jednodušší, než si myslíte. Máme pro vás návod, jak pěstovat houby doma.

Proč pěstovat houby

Důvodů proč pěstovat houby, je hned několik. Jsou velmi zdravé, neobsahují žádný tuk, mají nízký obsah kalorií a jsou plné vitamínů, antioxidantů a dalších živin.

Mezi klíčové podmínky k pěstování hub je správné prostředí a podhoubí. Pojďme si blíže představit, jak houby rostou.

Jak houby rostou

Houby rostou z výtrusů – nikoli semena – které jsou tak malá, že je nemůžete vidět pouhým okem. Vzhledem k tomu, že houby neobsahují výtrusy, jako klasická semena, začínají klíčit za pomoci jiných látek. Ideální výživou jsou piliny, obilí, dřevěné štěpky, sláma nebo hnojiva. Směsi těchto spór a živin se nazývá potěr a způsobí to, že houby začnou růst (podobně jako kynuté těsto).

Správné živiny podporují růst mycelinu, který se tlačí skrz pěstební substrát. Jak houba postupně roste, dochází ke tření v pěstebním substrátu a houby se začínají rozmnožovat. V závislosti na typu hub, trvá jednotlivé množení různě dlouho a to samé platí i v případě správně zvoleného kompostu.

Kde rostou houby

Houby mají nejraději tmavé, chladné a vlhké prostředí. Ideálním místem v domě je suterén či sklep. Ale houby mohou růst i pod dřezem, jelikož tam najdou vše, co potřebují. Důležitým faktorem je teplota. Ta by se měla pohybovat kolem 15°C. Při této teplotě roste většina hub nejlépe. Dávejte si však pozor na příliš suchý vzduch a průvan. Ten může růst hub zastavit. Častým problémem sklepů a suterénů je jejich vyšší teplota během letního období. Obecně se doporučuje pěstovat houby během zimního období.

Proces pěstování hub

Pokud se rozhodnete pěstovat houby doma, existuje několik způsobů, jak na to. Nejlepší možností je koupit již připravenou sadu, která obsahuje vše potřebné a jediné co musíte udělat, je umístit sadu na správné místo a pravidelně o ni pečovat. V případě, že se rozhodnete začít pěkně od začátku, doporučuje vyzkoušet jako první žampiony. Jsou nejjednodušší na pěstování.

Připravte si větší nádobu, kterou zaplníte předem připravenou směsí. Vytvořte směs pro pěstování hub, tedy kompost smíchaný s kousky žampionů. Naplňte zásobník kompostem a uložte ho na vhodné místo. V prvních dnes umístěte žampiony do místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 20°C. Zhruba po třech týdnech zajistěte pokles teploty na 15°C. Po celou dobu udržujte půdu vlhkou. První žampiony by se měli objevit zhruba za tři až čtyři týdny.

Vypěstované žampiony odřežte pomocí nožíku. V žádném případě je nevytahujte z kompostu. Můžete tak poškodit okolní houby, které se stále vyvíjí. Jedna sadba by měla vystačit na dostatečnou zásobu hub po dobu šesti měsíců.