Tuhá zima je tady a nemělo by se zapomínat na ptáky. Ti, co zůstali a neodletěli do teplých krajů přežijí, ale s výraznou naší pomocí. Tedy, když se jim postaráme o stravu. Řada z nás tak postavila krmítka, která zásobujeme ptačími laskominami.

Krmítko

Krmítko si můžeme postavit sami, anebo dnes již není problém jej v obchodech koupit. Důležité je pak zvolit místo, kam ho nainstalujeme. Ideální je dál o lidského obydlí a ve výšce, aby ptáci měli klid. Minimálně by mělo být umístěno dva metry od domu a 1,5 metru nad zemí, abychom ptáky v krmítku uchránili před kočkami.
Krmítko by mělo pojmout větší počet ptáků. Střecha má být větší než dno, aby chránila před sněhem či deštěm celou plochu krmítka.

Na čem si smlsnou?

Ptáci mají rádi semena – slunečnice, proso, mák atd., drcené ořechy, ovesné vločky, sádlo, lůj, malé kousky syrového masa, můžete i koupit zimní směsi semen.
Zpočátku zimy ptáky krmíme méně, když však udeří tuhé mrazy a napadne sníh, dávky zvýšíme.

Do krmítka nepatří

Pokud ptákům nechceme ublížit, rozhodně bychom ji neměli dávat těstoviny, slané, kořeněné a uzené potraviny, zkaženou potravou, čerstvé pečivo, případně co nám zbude od oběda.

Kdo, co jí?

Dravci – čerstvé zbytky masa, vnitřnosti.
Sýkory (koňadra, modřinka, babka, uhelníček, parukářka, mlynařík), strakapoud, brhlík, šoupálek – olejnatá semena, lůj, tuková směs.
Pěnkavy, strnadi, dlasci, vrabci – semena plevelů a obilovin.
Kosi, drozdi, kvíčaly – plody nejrůznějších bobulovin, jablka.