Šťouchané brambory se sýrem jsou skvělou přílohou, ale i hlavním jídlem. Vyzkoušejte náš recept na zlatavé brambory, které si zamilujete.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 15 minut

Doba pečení: 20 minut

Co potřebujete na šťouchané brambory se sýrem

  • 1-2 kg nakrájených brambory se slupkou
  • ½ lžičky soli
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • mléko (volitelné)
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • 1/3 šálku strouhaného sýra čedar

Postup na přípravu šťouchaných brambor

Předehřejte troubu na 180°C. Ve velkém kastrolu uvařte brambory do měkka. Uvařené brambory důkladně rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pokud je to nutné, přidejte menší množství mléka.

Připravte si nádoby na dortíčky, kam dáte rozmixované brambory. Do jednotlivých mističek vložte zhruba jednu až dvě lžíce šťouchaných brambor. Do velké mísy si připravte smetanu ke šlehání. Smetanu mírně ušlehejte a poté přidejte sýr. Směs následně nalijte přes připravené brambory. Mističky s bramborem a sýrem vložte na plech a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut. Poté brambory vyjměte z trouby, dochuťte podle potřeby a servírujte.