Vytvořte si zahradu, která je velmi bohatá a pestrá na řadu rostlin, ale přitom je nenáročná. Pokud nemáte dostatek času na péči o zahradu, nemusíte zoufat. Krásnou a pestrou zahradu lze vybudovat i s minimem úsilí a času. Podívejte se na 6 kroků, které vás dovedou k pestré a nenáročné zahradě.

Jak vytvořit zahradu nenáročnou na čas a péči

 1. Začněte v malém

Nevytvářejte monstrum, na které nemáte čas. Udržujte zahradu menší a nenáročnou na čas. Platí to především v případě, kdy nemáte příliš mnoho zkušeností. Postupem času, jak získáte zkušenosti, můžete si dovolit zahradu rozšiřovat a přidávat další oblíbené květiny.

2. Investujte do půdy

Bohatá a organická půda pomáhá rostlinám vzkvétat a přitom je potřeba minimální zálivky a hnojení. Již na samotném začátku si můžete ušetřit spousty práce. Předtím, než se rozhodnete založit si zahradu, otestujte si půdu. Získáte přehled o složení půdy a typech rostlin, kterým se bude dařit růst.

3. Správná sazba rostlin

Hodně práce na zahradě spočívá ve špatné sazbě rostlin. Ať už jsou květiny příliš daleko od sebe nebo jsou druhy v nesprávném pořadí, všechny tyto chyby se promítnou na čase stráveném péčí o ně. Nechte si poradit od odborníka, které rostliny se hodí pro váš plán a jaké jsou nenáročné na čas a péči.

4. Vyberte si květiny, které máte rádi

Přestože je důležité vybírat takové rostliny, kterým se bude dařit na vaší půdě, neexistuje nic takového, jako špatný způsob vytvoření zahrady. V některých případech budete muset udělat kompromis a slevit ze svých nároků, nicméně vždy budete mít alespoň pár druhů květin, které máte rádi.

5. Mulčování

Mulčování pomáhá udržovat dostatečnou vlhkost půdy, která zabraňuje růstu plevele. Nebojte se tedy pravidelně vytvářet kompost a hnojit s ním svoji zahradu. Zlepšíte tak půdu a dodáte rostlinkám potřebné živiny.

6. Ulehčete si práci

Buďte chytří a celou zahradu si naplánujte. Nedělejte zbytečné procesy, které vám neusnadní práci. Používejte takové nástroje, které vám ji ulehčí. Například odkapávací hadice je ideální na zalévání. Hadici rozprostřete kolem rostlin a voda se nedostane tam, kam nemá. Zároveň ušetříte za vodu a nezatěžujete životní prostředí.