Již jsme si řekli, jaké výrobky jsou pro naši pleť nejspíš těmi nejlepšími a proč je dobré spát denně 7-8 hodin. Dnešní článek bude zaměřen na vaši každodenní stravu, která váš stav pleti ovlivňuje stejně, jako kosmetika, kterou používáte.

To jaké tělu dáváte živiny a vitamíny, se především ukazuje na vaší pleti. Řekne vám o tom, zda vám nějaká živiny chybí, nebo které byste měli omezit. Pojďme se proto podívat na příznaky, které nám tělo vysílá.

Bledé rty

Jakmile jsou vaše rty velmi světlé, nejspíše vám v jídelníčku chybí železo. Mezi nejlepší zdroje tohoto minerálu řadíme červené maso, špenát, sušené fazole a ryby. I když trh nabízí velké množství doplňků stravy, měli byste dát přednost přirozeným zdrojům a doplňky zvážit pouze v případě, že vám je doporučí váš ošetřující lékař.

Popraskané rty a koutky

Pokud vás trápí popraskané rty, je to většinou důsledek nedostatku zinku, železa, nebo vitamínu B. Může za tím stát i deficit bílkovin. V každém případě jde o známku, která značí nevyvážený jídelníček. Trápí-li vás často popraskané koutky, zkuste do jídelníčku zařadit ústřice, škeble, drůbež, lososa a vejce.

Vhod může přijít i vitamín C, který podporuje vstřebávání železa a zinku. Mezi hlavní zdroje tohoto vitamínu patří červená paprika, brokolice, květák, pomeranče a švestky.

Červená šupinatá vyrážka

Tento druh kožního problému je způsoben nedostatkem vitamínu B, který stojí za látkovou přeměnou sacharidů, aminokyselin a tuků. Kromě toho posiluje i vlasy a nehty.

Nejlepším zdrojem biotinu, tedy B7, jsou žloutky z vajec. Vybírejte především vajíčka, které jsou od slepic z volného výběhu.

Pupínky podobné akné vyskytující se na tvářích

Máte-li tento kožní problém, nemáte v jídelníčku dostatek potravin s omega-3 mastnými kyselinami a vitamínem A a D. Omega-3 mastné kyseliny zvýšíte příjmem ryb, především sardinek, ančoviček a lososa.

Pokud hledáte správný zdroj vitamínu A, jezte hodně listové zeleniny, sladkých brambor, mrkve a červené papriky.

Vitamín D se získává z bezpečného slunečního záření, dále také z mléka, jogurtu, hovězích jater, margarínu a libového masa.

Oteklé oči

Po ránu má oteklé oči nejspíš každý. Ovšem někoho tento problém trápí více, než druhého. Jestli máte po ránu problém s těmito otoky, nejspíš trpíte nedostatkem jódu. Dalšími příznaky, které mohou značit tento deficit, je velmi suchá pokožka a přibývání na váze.

Jak jistě víte, jód je potřebný ke správné produkci štítné žlázy, proto do svého jídelníčku zařaďte více ryb, především těch mořských a mořských řas. Odpůrci ryb, jejich vůně i chuti, mají tu výhodu, že je v dnešní době skoro každá sůl obohacena o tento vitamín. Proto není těžké mít dostatek tohoto vitamínu v těle.

Vyvážený jídelníček nejen dělá zdravá a krásná těla, ale podepíše se i na vaší pokožce. Proto mějte pestrý jídelníček, plný čerstvých potravin, vitamínů, minerálů a živin. Uvidíte, že se vaše pleť změní k nepoznání.

Zdroj