Klidně se může stát, že po zimě to bude na vaší zahrádce vypadat, jako by se tam konala zákopová válka. Krtek rejdí celoročně, jenže krtince během roku nějak postupně zahrnujete, ale přes zimu jste to nedělali, a navíc tu váš podnájemník měl naprostý klid pro své řádění.

A tak budete stát nad rozrytým trávníkem a přemýšlet o tom, zda-li zrovna u vás musí být krtek tak pracovitý a jestli náhodou nezešílel, že tolik kupiček nadělal.
Jak na něj, když se vám nastěhuje do zahrady? Hubit ho nesmíte, je zákonem chráněný, a tak nezbude nic jiného než se obrnit trpělivostí a ze své zahrady ho vyštvat. Vítězství to nebude stoprocentní, ten rošťák se zase může vrátit. Rozhodně počítejte s tím, že válka bude dlouhá…

Krtek je tam, kde je mu dobře

Pokud se krtek na vaší zahrádce objeví, má to svá plus. Znamená to, že vaše půda je kvalitní, že díky vaší péči je plná života, a právě v ní se krtkovi libí, má dostatek potravy. Svojí činností kypří půdu, loví larvy, hmyz, myši i další škůdce.
Na druhou stranu kromě krtinců vytváří labyrint chodeb, které se pod vámi propadají, podrývá kořeny rostlin, čímž je hubí a ničí trávník.

Jak ho zahnat k sousedovi?

Jelikož krtka nesmíte usmrtit, musíte ho zahnat mimo vaši zahradu. S nadsázkou, třeba k sousedovi. Je spousta způsobů, jak toho docílit, ne všechny jsou úplně účinné.
Kočka – nekastrovaná, protože není tak pohodlná na lov, avšak riskujete, že někde objevíte větší počet kočičích mláďat. Každopádně před kočkou vezme krtek nohy na ramena určitě.
Pastičky, plašení – pastičky jsou problematické, neboť krtek musí vaši akci přežít, v opačném případě vám hrozí pokuta až 50 000 korun. Zabírají různé plašičky, které můžete vyrobit z PET lahví v podobě větrníků, krtek totiž nesnáší hluk. Pak jsou různé solární plašiče, ty zase vibrují pod zemí.
Dýmovnice – osvědčená metoda.
Lidské vlasy, psí nebo kočičí chlupy – to funguje, krtek z chlupů či srsti koček a psů cítí predátora a mizí, ani se většinou už nevrací.
Pravidelné sekání – hlukem krtka můžete znechutit natolik, že se „odstěhuje“.
Řebčík královský – rostlina, jejíž zapáchající cibule způsobí, že se krtek tomuto místu vyhýbá obloukem.
Vyplavení vodou – málo účinné, voda se až k jeho doupěti většinou nedostane.
Speciální hnojivo na trávu – obsahuje aromatické látky a silice, které krtek nesnáší, používáte každých 14 dní a již po dvou aplikacích jsou prý vidět výsledky.
Tip: prý pomáhá i dánský vibrátor, ale bez záruky…