Máte-lil rádi sladké, milujete čokoládu a vše z ní, tento recept si jistě zamilujete. Čokoládové sušenky jsou výbornou svačinou, která potěší chuťové buňky každého mlsálka. Společně se sklenicí mléka si se sušenkami zpříjemněte odpolední chvilky. Dnes přinášíme recept na lahodné a vláčné čokoládové sušenky, které jsou doplněny čokoládovými kousky.

Čokoládové sušenky

Na čokoládové sušenky budete potřebovat (cca 40 sušenek):
  • 2 hrnky hladké mouky
  • ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 325 g kvalitní tmavé čokolády
  • 250 g másla v pokojové teplotě
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 2/3 hnědého cukru
  • 2 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Postup

V první řadě si předehřejeme troubu na 180°C. Do mísy vložíme suché ingredience jako je mouka, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a dobře promícháme. Poté přidáme cukr, vejce, vanilkový extrakt a změklé máslo. Všechny ingredience dobře propracujeme. Nakonec ještě přidáme nasekanou hořkou čokoládu a promícháme.

Nyní si připravíme plech. Čokoládové sušenky se nejlépe pečou na pečícím papíře. Proto si plech vyložte tímto papírem. Pomocí dvou lžic vždy naberte těsto a vytvořte malý kopeček na plechu. Mezi jednotlivými sušenkami nechte asi 5 cm místo. Až budete mít všechno těstu na plechu, můžete vložit do trouby.

Sušenky pečeme do doby, dokud nejsou ploché a na povrchu lehce popraskané. Doba pečení zpravidla trvá asi 15 minut.

Po dopečení nechte sušenky na plechu vychladnout. Poté sušenky uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě. Sušenky mají trvanlivost asi 3 dny.

Jak jsme výše již napsali, sušenky se skvěle hodí ke sklenici mléka. Dobře ale doplní i šálek hořké kávy či horkého čaje. Pokud toužíte po zdravější variantě sušenek, použijte místo klasického bílého cukru cukr přírodní třtinový. Co se týče přidané čokolády, dbejte v tomto případě na kvalitu. Uvidíte, že pokud sušenky ošidíte levnou variantou, nebudou tak lahodné.

Oslaďte si odpoledne a upečte si skvělé čokoládové sušenky.

Zdroj