Důkladná prohlídka domu ještě před příchodem jara je nezbytností. Zejména proto, že v zimě jsou všechny stavby a jejich jednotlivé části vystaveny náročným podmínkám. Výkyvy teplot, vlhkost, mráz, to vše má vliv na fungování a životnost zejména pohyblivých částí.

K těm patří především zámky u dveří, které si zaslouží naši pozornost snad nejvíce, chceme-li mít jistotu, že i nadále bude „náš dům naším hradem“. Včasná kontrola a případné opravy totiž mohou předejít podstatně vyšším škodám.

Co kontrolovat u dveří

Nejprve zkontrolujeme správný chod. Panty musí být stejně jako třeba u oken čisté a pravidelně ošetřované olejem nebo tukem. Zvláštní pozornost si pak zasluhují dveřní zámky, které se musí promazávat speciálními prostředky. Rozhodně nezkoušejte ušetřit peníze a nahrazovat speciální maziva třeba motorovým olejem, krémem na ruce, sádlem a dalšími tuky, které jsou zrovna doma po ruce a což je stále u některých lidí běžným zvykem.

Vystavují se tak velkému riziku, že zámek poškodí nebo dokonce zcela zničí. Toto varování platí ještě ve větší míře pro majitele moderních vícebodových zámků a zámků vybavených elektrickým pohonem, které umožňují velmi jednoduché a komfortní odemykání a zamykání vchodových dveří i pomocí dálkových ovladačů.

TIP: Dveřní kování od výrobců ROSTEX, COBRA, RICHTER CZECH a dalších nakoupíte za výhodné ceny v e-shopu www.hs-kovani.cz

Péče o vchodové dveře

Vchodové dveře se v domě používají nejvíce, jelikož vchod do domu je nejčastěji používaný otvorový prvek v domácnosti. Proto vyžadují vchodové dveře velkou pozornost a hlavně pravidelné promazávání. Především se musíme věnovat dveřnímu zámku, který je dnes stále častěji vícebodový a u některých novějších typů dveří i automatický. U tohoto složitého mechanismu dobře promažeme hlavně střelku a také další zavírací prvky, které se na tzv. šíně nacházejí. Jedná se o čepy, výsuvné kolíky nebo háky. Speciální mazivo poctivě nastříkáme do „domečků“, aby se soukolí pořádně promazalo. Podobně postupujte i u hlavního zámku.

Na kovové liště obvykle najdete otvory, které právě slouží k prostříknutí olejem. Pečlivě promazaná musí být i planžeta. Olej můžete nakapat i seshora, jelikož pěkně steče a mechanismus promaže. Nevynecháme ani uzavírací protiplechy, které namažeme plastickým mazivem.

Všechny výše uvedené úkony je třeba provádět minimálně jednou za rok. Zároveň dotáhněte všechny šrouby a nakonec vyzkoušejte, zda zámek dobře chodí. Odborníci uvádějí, že životnost zámků je 10, maximálně 15 let. Nejde jen o fyzické opotřebení, ale i o zastarání bezpečnostních prvků, jejichž kvalita se stále zdokonaluje.