Tento lahodný pokrm je založen na třech základních ingrediencích – česneková focaccia, dušená cuketa a čtyři druhy sýra. Ukážeme vám, jak si připravit skvělou zapečenou cuketu s jedinečnou chutí.

Počet porcí: 8 porcí

Příprava: 35 minut

Doba naložení: minimálně 2 hodiny

Doba pečení: 45 minut

Na výrobu potřebujete

  • 4 středně velké cukety nakrájejte na menší plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 stroužků česneku nakrájeného na menší kousky
  • 1 čerstvý italský chléb
  • 1 šálek strouhaného sýra Provolone
  • 1 šálek strouhaného čedaru
  • ½ šálku sýru feta
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • 7 vajec
  • 2 šálky mléka
  • 2 lžíce na drobno nakrájené petrželky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře

Příprava zapečené cukety

K ruce si připravte pekáč nebo misku na vaření. Ve velké pánvi osmažte na středně vysokou teplotu cuketu. Za občasného míchání smažíme až do doby, než cuketa zhnědne. Odstraňte pánev z tepla. Do připravené misky vyskládejte na dno připravený italský chléb, na který nandáte osmaženou cuketu. Snažte se vytvořit několik vrstev.

Ve velké misce smíchejte vejce, mléko, petrželku, sůl, česnek a pepř. Vše důkladně promíchejte a rovnoměrně rozlijte na zapékací misku s cuketou a chlebem. Zadní stranou lžíce vše hezky urovnejte a uhlaďte. Misku zakryjte potravinářskou folií a nechte uležet minimálně dvě hodiny.

Následně předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia, odstraňte potravinářskou folii a nechte péct zhruba 45 až 50 minut. Po celou dobu však kontrolujte zapékací misku a hlídejte pokrm, aby se vám nespálil. Jakmile je cuketa krásně zapečená, vyndáme z trouby a necháme deset minut vychladnout. Misku posypeme čerstvou petrželkou a můžeme podávat. Přejeme dobrou chuť.