Dešťová zahrada je skvělá zejména po velkých deštích. Skvěle filtruje vodu a chrání studny před znečištěním, ale také je velmi krásná. Správně vytvořená dešťová zahrada je navíc domovem krásných živočichů, kteří přinesou do vaší zahrady hojnost a blahobyt. Níže vám přinášíme několik základních tipů, které vám pomohou vytvořit dešťovou zahradu svépomocí.

Proč mít dešťovou zahradu

Člověk zasahuje do přírody více, než si myslí. Mnoho přírodní krásy bylo změněno a nemusí se jednat jen o přírodní parky. V zastavěných částech měst je velký problém, pokud přijde prudký déšť. Řada domů má své okolí zalité betonem a tento tvrdý povrch neumožní prosáknout vodě do spodních pater země. Nakumulovaná voda potom způsobuje zaplavení části domů, měst a další problémy, které se však dají vyřešit. Pokud se vám sklep zaplaví vodou během silného deště, rozhodně vyzkoušejte dešťovou zahradu.

Tento typ zahrady vám pomůže s problémy odvodnění a navíc jsou dešťové zahrady velmi krásné a praktické. Filtrují skvěle vodu, lákají překrásné druhy ptáků a motýlů. Navíc se snadno udržují. Tak proč těchto výhod nevyužít.

Základem je správné místo

Rozhlédněte se dobře po své zahradě a dívejte se po místě, které je vzdálené několik metrů od vašeho domu a drží se v něm voda. Takové místo je ideální pro vytvoření dešťové zahrady.

Ideální je jílovitá půda, která funguje nejlépe, protože zadržuje vodu, ale zároveň zajišťuje její pomalý odtok. Pokud nevíte, jaký druh půdy máte, můžete si nechat provést test za menší poplatek. Pokud máte písčitou půdu, je nutné přidat kompost, který absorbuje vodu. Půdu je tak nutné předem upravit.

Vybíráme rostlinky

Důležitým bodem při tvorbě deštivé zahrady je výběr rostlin, které budou tolerovat větší množství vody. Mnoho rostlin je lepší vysadit již jako hotové rostlinky a ne sazenice. Ty by vám mohla odplavit voda. Navíc hotové rostlinky se snadněji vážou a jsou tedy lepším řešením, než osivo.

Při tvorbě dešťové zahrady používejte nativní trávy nebo třtiny. Nechte si poradit od místního zahradníka, který zná okolní prostředí a doporučí vám ideální rostliny. Tento druh rostlin by měl být v dešťové zahradě obsažen alespoň do jedné třetiny. Díky hlubokému kořenovému systému těchto rostlin, zachytíte většinu vody.

Další vhodné rostliny naleznete v blízkosti řek, rybníků nebo nádržích. Vyberte si takové, které se vám líbí a hodí se do vašeho konceptu zahrady. Ideální na těchto rostlinách je, že zvládají i delší období sucha. Ideálním druhem je například „tygr bengálský“ Canna, šarlatové růže, kosatec žlutý, kosatec sibiřský a další.

Jak provést výsadbu

Předem si naplánujte, jak chcete jednotlivé rostliny vedle sebe poskládat. Opět se hodí poradit se s odborníkem, ale rozhodně nic nezkazíte v případě, kdy vysadíte více květin vedle sebe. Je větší šance, že se jednotlivé rostliny uchytí a budou plnit službu, kterou mají. Nemusíte se bát mixovat jednotlivé druhy. Díky tomu získáte pestrou paletu barev a struktur květin, které vám vykouzlí báječnou atmosféru.