Tak to jsme zažili všichni. I my jsme byli napnutí, když jsme si šli pro první vysvědčení. Stejně na tom je i váš prvňáček. Čeká ho první vysvědčení v životě, pololetní a je to pro něho velký, nový okamžik, který pak v dalších letech je buď stále velkým okamžikem, anebo také černou můrou. O tom však již byly popsány stohy odborných prací a vedly se tisíce diskuzí, jak především ze strany rodičů zvládnout období vysvědčení.

My se ale zastavíme u toho prvního a asi nejkrásnějšího vysvědčení, protože ty jedničky si přinesou domů téměř všichni. Někdo bude mít biče od shora dolu, jinému to možná naruší jedna, dvě, tři dvojky, ale i tak tam bude vítězit záplava jedniček. Z některých škol si pak přinesou slovní ohodnocení.

Nestrašte je!

První vysvědčení nepřeceňujte, ale ani nepodceňujte. Uvědomte si, jakou změnou musely vaše děti projít, na jaký režim se musely během necelých pěti měsíců zvyknout, a co všechno musely vstřebat. Nebylo toho málo, že? To chápou i pedagogové, a tak, pokud se děti snažily, ponesou si domů jedničky, sem tam dvojky.

Ještě, než je slavnostně oblečete a dopravíte do školy, zapomeňte na jakékoli věty typu „Když nebudeš mít samý, tak…“ Nestrašte je! A to ani žertu, neboť je to pro ně tak velký okamžik, že by to jako vtip nebraly. Už samy jsou dost napnuté, jak to všechno dopadne. Jakákoli negace z vaší strany, by mohla v dalším období vést k nechuti ke škole, k učení.

Naopak jim udělejte příjemný den před vysvědčením, pohodové ráno, aby se do školy těšily, byly pozitivní, protože tohle je jejich den.

Odměnu si zaslouží

Při návratu je vítejte s otevřenou náručí a patřičným zájmem, jaké to všechno bylo a jak tedy vysvědčení dopadlo. To odpoledne si na ně rozhodně udělejte čas. Chvalte, chvalte, chvalte. I když nejsou samé jedničky. Uvědomte si, co mají za sebou, každému jinak trvá, než se s novými podmínkami sžije a druhé pololetí může už vypadat úplně jinak. Ostatně, co je špatného na dvojce?

Každá dobře odvedená práce si zasluhuje odměnu. Dostáváte ji i vy, tak na to nezapomeňte u svých dětí a překvapte. Promyslete si, čím svému potomkovi uděláte radost. Kino? Divadlo? Hračkárna nebo cukrárna, anebo prima večeře v nějaké restauraci? A co pěkná kniha, akvapark, či odjezd na hory a lyžovačka?

Už teď o tom přemýšlejte, je nepřeberné množství aktivit, kterými můžete svým dětem dát najevo, že pracovaly skvěle, a že to výzo je super.