Není to příjemný pocit a pohled už vůbec ne, když vám plíseň začne na zdech kreslit různé obrazce. Jedná se totiž o velký problém ohrožující samotné zdraví člověka. Jak plísním předcházet, a jak se jich zbavit? Tady je několik rad.

Plísním se daří ve vlhku

Plíseň a vlhko jsou spojené nádoby. Pokud nemáme vhodné zateplení domu či bytu, anebo špatně fungující či žádnou izolaci, pak je byt vlhký a je podhoubím pro vznik plísní. Prevence je vždy levnější než řešení následků, proto, pokud nemůžeme řešit zateplení, je na trhu řada dezinfekčních prostředků určených pro interiéry, kterými natíráme vlhké stěny a likvidujeme tím plísně v zárodku.

Základem je větrat. Pokud neprší

Co plísně nesnáší je proudění vzduchu, proto je důležité pravidelně větrat a topit. Můžeme použít větráky nebo elektrické či horkovzdušné vysoušeče.

Větráme i v případě, že při chladném počasí sušíme v bytě prádlo, když zapaříme koupelnu, do kuchyně si pořídíme digestoř.

Pozor však, jestliže venku prší, větrání nám v danou chvíli nepomůže, spíše naopak!

Pokud máme v bytě nebo v domě místnost, ve které netopíme, pouštíme do ní teplo z ostatních místností.

Plíseň nestíráme na sucho

Když se plíseň objeví, je důležité začít ihned s její likvidací. Nikdy nestíráme ze zdi plíseň na sucho, neboť ji tím roznášíme po okolí. Na setření požijeme k tomu určené přípravky, stačí je nastříkat na zeď a po několik minutách můžeme plíseň setřít hadrem.

Proti plísni je vyráběna spousta sprejů, které však obsahují chlor. Zapáchají, prvotní efekt je skutečně takový, že plíseň zlikvidují, ale většinou jen na krátkou dobu. Takže ve finále budeme muset stejně využít odbornou stavební firmu (pokud to nezvládneme sami), která provede nutné úpravy od otlučení omítky, přes izolaci až po zateplení.

Staré dobré vápno

Kdo věří na tradiční postupy našich předků, použije klasické hašené vápno, které plísně likviduje. Při manipulaci s vápnem pozor na oči, ty si chraňte!

Plísně zdravotně člověka potrápí

Plísně u citlivějších lidí mohou vyvolat vyrážky, ale i rýmu, zarudnutí očí, podráždění sliznice, průdušek, vedoucí až k zánětům dolních dýchacích cest a astmatu. Vyloženě nebezpečné jsou pro alergiky a astmatiky. Zdraví lidé mohou pociťovat bolest hlavy či ekzémy.

Jak tomu předejít?

Pravidelně větráme, správně regulujeme teplotu v bytě, udržujeme ideální vlhkost prostředí, zkontrolujeme těsnění a spáry okolo oken a balkonových dveří, nábytek umístíme minimálně pět centimetrů od zdí.