V každé domácnosti by neměla chybět lékárnička. Jste připraveni na odřeniny vašich dětí, spáleniny, pořezání, nachlazení či náhlé indispozice, jako teplota, průjem, kašel, zácpa? Pokud ano, máte od nás pochvalu. Přesto si řekněme, co by taková domácí lékárnička měla obsahovat.

Náplast, nůžky, obinadla

Začněme klasickými věcmi, které by v domácí lékárničce neměly chybět – elastické obinadlo, hydrofilní obinadlo, škrtidlo, gázové čtverce, náplasti s polštářkem i bez, teploměr, pinzeta, nůžky, kapátko, oční vanička, škrtidlo, rukavice a zavírací špendlík.

Léky proti bolesti

Bolest hlavy, svalů, kloubů, zubů občas postihne každého, a pak je dobře mít po ruce tlumící léky, jako Ibalgin, Paralen, Valetol. Pro děti pak sirup Paralen či Panadol Baby.

Léky na nachlazení

Nachlazení je běžným projevem nejen zimních měsíců, proto je dobré být připravený na rýmu, kašel, bolesti krku. V tomto směru pomohou nosní kapky, třeba Nasivin, Olynth či mořská voda, na kašel pak šumivé tablety ACC nebo pro děti pak sirupy Mucoplant a Ambrosan.

Na bolest v krku třeba použijte Florsamin, kloktadlo na přírodní bázi.

Léky na průjem či zácpu

I s těmito projevy byste si měli poradit sami, pokud nemají nějakou vážnější příčinu. V lékárničce by tak neměl chybět Gutalax nebo Fenolax na zácpu, pro děti glycerinové čípky. Na průjem je vhodné živočišné uhlí, Endiaron, pro děti Smecta.

Na drobná poranění desinfekce

Odřeniny, řezné ranky očistíme desinfekcí, použít můžeme třeba Septonex, peroxid vodíku, Jodisol, anebo Betadine, které je vhodné i pro děti, protože neštípe a nepálí.

Gely na popáleniny či štípance

Na popáleniny mějte v lékárničce gely a masti s obsahem aloe, heřmánku, třezalky nebo měsíčku. Určitě by neměla chybět panthenolová pěna, která zároveň příjemně chladí.

Při štípnutí a následných reakcí je dobré použít Fenistil gel, Zyrtec nebo Zodac.

Výplach očí

Musíte-li řešit zánět spojivek či smetí v oku, pak sáhněte do lékárničky např. pro tříprocentní borovou vodu nebo po kapkách Ophthalmo-Septonex. Obojí je vhodné i pro děti.

Nezapomínejte na kontrolu

Lékárničku umístěte nejlépe do uzamykatelné skříňky, a hlavně mimo dosah dětí. Dvakrát do roka ji zkontrolujte, vyřaďte prošlé léky a ty odevzdejte v lékárně. Vždy pozorně čtěte příbalové letáky a způsob dávkování, hlavně pak u malých dětí.

Náš tip

V lékárničce by vám rozhodně neměl chybět HemaGel. To je skutečný přeborník. Gel představuje unikátní řešení hojení ran jak akutních (řezné rány, odřeniny, popáleniny 1. a 2. stupně, drobná poranění), tak i chronický ran, jako jsou bércové vředy, diabetické nohy, proleženiny, pooperační a jiné poškození kůže. Zajišťuje vlhkost při léčbě ran, zabraňuje tvorbě strupů, a tím pomáhá urychlovat proces hojení. Dokáže také snížit bolestivost ran.