Zakrslé stromy v květináčích, to jsou bonsaje. Jsou formovány speciální technikami tak, aby vznikl dojem starého stromu. Umístit je můžeme v bytech, ale i v zahradách.

Číňané jako první začali pěstovat stromy v této podobě. Už roku 206 před naším letopočtem nechala dynastie Han vytvořit miniaturu krajiny své říše. Slávu jim však přinesli až Japonci a do Evropy se bonsai dostala až v 19. století.

Vypěstovat ji můžete ze semene

Bonsai můžete vypěstovat ze semene tropických a subtropických rostlin, které se zde běžně prodávají. Je to však časově velmi náročné, problematické a vyžaduje to velké zkušenosti.

Bonsai kupte a tvarujte

Proto je pohodlnější bonsai zakoupit. Některé druhy se prodávají tak, abyste si je mohli sami tvarovat do požadovaného výsledku. K tomu potřebujete nůžky na tvarování, dráty a drátky. Předlohou každé bonsaje je velký, starý strom a vaším úkolem je vytvořit z mladé rostliny vzhled starého stromu. Koruna stromu má být řídká, aby byla vidět stavba kmene i větví a prosvětlená, aby nejvyšší větve nebránily růstu těch níže posazených, které by nedostatkem světla byly slabé a odumíraly. Tak co, troufnete si na to?

Kam s bonsají?

Bonsaje mají rády slunce a světlo. Ideální je okenní parapet či stolek poblíž okna. Počítejte s tím, že sukulentní bonsaje milují slunce na jižním okně, naproti tomu ty z tropů zase dostatek světla bez slunečného žáru a ty umístíme na okna směrem na východ a sever. Subtropické druhy bonsají postavíme na západ, neboť je pro ně ideální sluneční svit odpoledne a navečer.

I v zimě chtějí své podmínky

I v zimním období potřebují bonsaje svoji péči. Tropické vyžadují stálou teplotu kolem 20 °C, subtropické zase 10 – 15 °C. Bonsaje v tomto období většinou nerostou. Jelikož do radiátorů jde suchý vzduch, je nutné je rosit rozprašovačem.

Velkou pozornost věnujte zalévání a dbejte na to, aby netrpěly suchem a zároveň, aby nebyly přelité. Proto každodenně zjišťujte vlhkost kořenového balu, když vyschl, důkladně zalijete a příští zálivku aplikujeme zase až po zesvětlení povrchu zeminy. Zaléváme vodou, která má o 2 – 3 °C více než je teplota v místnosti.

Co byste měli vědět?

Běžná vlhkost v bytech je pro pěstování bonsají nedostatečná a většinou se jim v ní nedaří. Proto je nutné dbát na správnou zálivku a rosit. Naopak světla je zase málo, což se dá řešit umělým osvětlením. Pokud nevěříte svým pěstitelským schopnostem, máte možnost zakoupit vzrostlé bonsaje. Ty už pak jen budete udržovat v požadované formě.