Také máte pocit, že malování bytu je jednou z nejhorších činností? Člověk si kolikrát přeje mít kouzelný prsten, otočit jím a bude nejen vymalováno, ale i uklizeno a nábytek zpět na svém místě. Jenže tak snadno to nikdy nepůjde, i když…

Můžeme si najmout malířskou firmu, ale ta za nás jen vymaluje a nechá si to dobře zaplatit, a pak to horší – úklid atd. je stejně na nás. Není tedy lepší si to rovnou udělat celé sám a ušetřit tak alespoň nemalé finanční prostředky?

Důležitá je příprava

Tu nepodceňte, bude se vám líp a pohodlněji malovat. Takže ideální je vynést z místnosti všechen nábytek, kde to nejde, tak ho sestěhovat doprostřed. Ze stěn odstranit vše, co by překáželo – obrazy, zásuvky, vypínače. Sundejte světla a olepte rámy oken a dveří, abyste si je nepřebarvili. Na rámy se prodávají speciální krycí pásky, které se pak jednoduše odstraní. Nábytek a vše, co v místnosti zůstane, pečlivě přikryjte, protože když zaschne penetrace, už nepouští.

Pokud se vám stará malba loupe, je zapotřebí ji seškrábat. Kde jsou na zdech díry, zakytujte je.

Nezapomeňte ani na vhodné počasí, v zimě se sice dá malovat, ale hůř vše schne. Proto zvolte raději teplejší měsíce, u malování je potřeba větrat a ideální venkovní teplota je 15 – 25 °C. Připravte si dostatečný počet štětců, válečků a pochopitelně to základní, zvolte si správné barvy.

Výběr barev a kolik toho koupit?

Pochopitelně, že záleží na vkusu jednotlivce, do jakých tonů barev chce místnosti ladit, navíc trendy se často mění. Obecně platí, že na menší či tmavší pokoj je lepší použít světlé barvy, aby se opticky zvětšil a zesvětlal. Omyvatelné barvy zase spíše využijete v chodbě, v dětském pokoji a v kuchyni.

Množství barvy vypočítáte z výměry natíraných ploch, počítejte minimálně s dvojím nátěrem. Ve specializovaných prodejnách vám odstíny barev nejen namíchají podle vašeho přání, ale pomohou vám i s množstvím, když dodáte míry.

Penetrace

Rozhodně ano. Sjednotí savost podkladu a zvyšuje přilnavost k dalším nátěrům a barva bude lépe krýt. Penetraci použijete u nových stěn, u oškrábaných a vyspravených stěn, ale rovněž i na staré malby. Jaký druh penetrace použít, vám poradí odborníci při jejím zakoupení.

Jak malovat?

Maluje se za denního světla a úplně na začátek nejprve štětcem natřete všechny rohy, zákoutí, místa kolem radiátorů, vypínačů, zásuvek, dveřních či okenních rámů. A pak je na řadě strop natíráte ho ve směru dopadajícího světla, což je obvykle od oken ke dveřím. Pro malbu využijte váleček, který máte na teleskopické tyči, takže nemusíte lézt na štaflích.

Poté se již pustíte do stěn, počítejte minimálně s dvěma nátěry, po prvním nechte barvu pořádně zaschnout, při teplotě 20 °C musíte počkat tak čtyři hodiny. První nátěr řidší barvou můžete provádět nepravidelně, křížem krážem, ale tak, abyste celou plochu pokryli. Druhý nátěr s hustší barvou již provádíte pravidelně a přesně, jednotlivé pruhy jsou kladeny s malými odstupy vedle sebe, poté natíráte šikmo po stěně a celý malování zakončíte tahy rovnoběžnými.

Kocouři

Postrach každého, především amatérského malíře, i když se jim někdy nevyhnou ani profíci. Čmouhy, kterým říkáme kocouři. Uvidíte je spolehlivě. Po zaschnutí. Hyzdí vaše stěny či strop, po celé té dřině vás nemohlo potkat nic horšího. Jak kocourům předejít? Nejlepší je využít penetraci a při samotném malování barvu válečkem vždy napojujte a sjednocujte nezaschnutou do stejnoměrné vrstvy po celé natírané ploše.

Domalováno!

Jestliže máte na stěnách hotovo podle vašich představ, tak už zbývá jen úklid a nastěhování nábytku. Brrr! Ale nedá se nic dělat. Tak hadr a kýbl s vodou do ruky a jde se na to…