Podle jedné z nejznámějších českých písniček asi již poznáte, jaké rostlině se budeme věnovat. Levanduli. A pokud využijete oleje do koupele právě s příměsí levandule, pak si skutečně můžete notovat s Hanou Hegerovou a Petrem Hapkou…

Semínka nebo rostlinku?

Vypěstovat levanduli není složité, je to nenáročná trvalka, jejíž některý druh, jako např. levandule lékařská, překoná v pohodě i mrazy. Pokud si s levandulí chcete skutečně pohrát, vypěstujete si ji ze semínek, lehčí variantou je zakoupit si rovnou již rostlinku.

Vrhnete-li se na semínka, pak je v únoru či březnu dejte naklíčit, což trvá tak tři týdny. Malé rostlinky pak rozsadíte do sadbovačů a ven je dáte až po posledních mrazech.

Jestliže si rostlinku již koupíte, ponecháte si ji v květináči doma, a když skončí mrazy, vysadíte ji na záhony.

Jak levanduli pěstujeme?

Není na podmínky nijak náročná, nepotřebuje zvláštní péči. Když ji sázíte do záhonu, nechávejte rozestupy alespoň 60 cm. Chcete-li si uchovat stále bohaté květenství, je potřeba levanduli zastřihávat na jaře a na podzim.

Levanduli můžete rovněž pěstovat doma v květináči, na balkoně nebo terase. Zvolte větší květináč, postavte ji na slunné místo, občas zalévejte a těšte se z jejích nádherných květů. Počítejte s tím, že levandule v květináči nezapouští hluboko kořínky, a tak je nutné ji na zimu skrýt domů, aby kořeny neumrzly.

Sběr levandule a sušení

Levandule není jen pastvou pro oči a čichové buňky, ona také léčí. Její květy obsahují silice a je tak bohatě využívána ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Sbíráme ji v období, kdy kvete, většinou srpen a za suchého počasí. Nejlepší metodou, jak sklizenou levanduli uchovat, je ji usušit. Svážeme ji do svazků a květem dolů ji zavěsíme do větrané a tmavé místnosti. Usušenou levanduli pak skladujeme v plátěných a papírových sáčcích či krabicích.

Využití v kosmetice

Levanduli můžete použít do koupele, neboť čistí pokožku a pomáhá při celkové harmonizaci. Rovněž z ní můžete udělat pleťovou vodu, ta zklidňuje jakékoli podráždění, navíc její vůně je příjemná.

Bylinka, co léčí

Levandule se využívá při hojení infekčních ran, vředů a zánětů, revmatismu, migréně, stimuluje krevní oběh, uklidňuje nervy, inhalování levandule pomáhá při astmatu a dýchacích potíží, rovněž je blahodárná pro klidný spánek, zlepšuje trávení, příznivě působí na játra a žlučník.

Moli se třesou

Svazek levandule můžete pověsit v bytě jako dekoraci, ale rovněž můžete sáček s levandulí vložit do skříně s prádlem. Nejenže vám ho krásně provoní, ale především velmi účinně odpuzuje moly.