Mnozí z vás třeba váhají, zda umístit pokojové rostliny do ložnice. My říkáme ano, rozhodně to udělejte. Musíte však pečlivě vybírat, ne každá rostlina je ideální. Ložnice je místnost, kde byste si poklidným spánkem měli odpočinout. K tomu je vhodné mít kvalitní klima v místnosti a toho dosáhnete i díky některým pokojovým rostlinám.

Zelená uklidňuje

Pokud si umístíte rostlinu do ložnice, měla by krásně vypadat, navozovat pocit klidu. To se daří rostlinám, které jsou krásně zelené, naopak zapomeňte na ty, jež vadou či jsou umělé. Mezi rostliny, které můžete s klidným srdcem do ložnice umístit patří zelenec, asparágus, dračinec, ibišek nebo břečťan pokojový, žumen, potos, fikus, pteris, netík, mostera, calathea či nolina, cyclamen, yucca, anebo lopatkovec.

Obnovitelé kyslíku

Jak jistě víte, rostliny vdechují oxid uhličitý, vydechují kyslík, zachycují prach, zvlhčují ovzduší. K fotosyntéze však potřebují světlo, takže některé to mají v noci naopak a uvolňují, v naprosto v minimální míře, oxid uhličitý. Jsou však rostliny, které produkují kyslík stále, tedy i během noci, jako tchynin jazyk, aloe vera, zelenec, břečťan popínavý. Na něj pozor, je jedovatý, stejně jako diefenbachie, kala, amarylis nebo anturie. Kdo má malé děti a domácí mazlíky, kteří by mohli chtít listy ochutnat, zvolte jinou rostlinu.

Vonné rostliny

Tak s těmi opatrně, abyste z té vůně v noci vůbec usnuli. Tady musíte vybírat velmi pečlivě, nepořizujte si ty s aromatickou vůní jako hyacint, gardénie, jasmín, lilie, pelargonie atd. I když je nám jasné, že každému voní něco jiného a zde bude volba tzv. podle chuti. Upozorňujeme, že vonné rostliny přitahují hmyz, tak na to myslete.

Eukalyptus pro alergiky

I tuto rostlinu můžete do své ložnice umístit. Eukalyptus uvolňuje vonné silice a vlhkost, které pomáhají lidem s dýchacími potížemi – astmatikům, alergikům, působí antibakteriálně. Této rostliny byste se neměli bát a do místnosti klidně dejte až pět středně velkých eukalyptů.

Pozor na zeminu

Důsledně kontrolujte zeminu v květináčích, zda se v ní neobjevují plísně, které se pak sporami uvolňují do ovzduší. Jednou z možností, jak se tomuto problému vyhnout, je hydroponie, kdy můžete rostliny pěstovat jen ve vodě obsahující vitamíny.

S kaktusy bez sexu, s bramboříkem bez zlých snů

Kdo miluje kaktusy, pak je rozhodně neumísťujte do ložnice. Tedy alespoň ti, kteří nerezignovali na sex. Tvrdí se totiž, že kaktus utlumuje chuť na sexuální hrátky. To brambořík je jiná káva, o něm se zase traduje, že vás ochrání před zlými sny.

Tchynin jazyk, už jen ten název…

A ještě malá zastávka u tchynina jazyka. Sice skvěle okysličuje, zároveň je však jedovatý a pozor na špičaté listy. A ten název! No považte, kdo by chtěl mít tchynin jazyk v ložnici?