Záleží na tom, jaký druh mola se ve vaší domácnosti vyskytne. Rozeznáváme totiž mola potravinového a mola šatního. Potravinový mol má tmavší barvu a také má své další příbuzné, jejichž housenkám se daří v mouce, paprikách, datlích a dalších potravinách, podle kterých se také nazývá.

Mol šatní je znám jako malý motýlek se stříbrnými křidélky, který svá vajíčka klade nejraději do vlněných oděvů, kožešin, peří a jiných látek.

Jak poznáte výskyt molů?

Mol šatní vytváří drobné pavučinky a také vykusuje dírky v oděvech. Mola potravinového poznáte podle trusu a jemných vláken v potravinách. Napadené potraviny je nutné zlikvidovat, jelikož se nedají konzumovat vzhledem k nahořklé chuti a nepříjemnému pachu. Proto je třeba pravidelně a často kontrolovat jak šatní skříně, komody či truhly, kde můžete objevit drobné malé červíky.

Do bytu se dostanou velice snadno tak, že přilétnou z venku, nebo si je přinesete domů v sáčku s rýží, těstovinami či jinými potravinami. Po jejich objevení nestačí zlikvidovat jedince, ale musíte bezodkladně věnovat zvýšenou pozornost všem rizikovým místům, aby se nestačil rozmnožit.

Prevence

Nejdůležitější je pravidelný úklid, větrání nejlépe průvanem, odstraňování prachu nejen z povrchu nábytku, ale i na vnitřních policích skříní. Často kontrolujte spíže a skříně s uloženými potravinami. Nezapomínejte ani na prostory za a pod sporákem, lednicí a myčkou, kde se mohou hromadit drobky. Molům totiž vyhovuje tma, zaprášené kouty a také vlhko. Objevíte-li potravinové moly, je nutné znehodnocené těstoviny, mouku, sušené houby, koření či další suroviny bez milosti vyhodit a dózy, nádoby i police důkladně umýt saponátem. Účinný je také roztok vody a čpavku, kterého stačí 6 polévkových lžic na 1 litr horké vody.

Likvidace molů

Z chemických přípravků jsou k obchodech k dostání tzv. mololapky napuštěné feromony. Ty přilákají samečka, který se přilepí a samičky tak ztratí partnera k páření. Dále jsou k dipozici spreje, lepící pásky s gely, nebo papíry odpuzující moly svou vůní.

Můžeme však použít i přírodní prostředky v podobě sušeného černého bezu, jalovce, chmelu, rozmarýny nebo pelyňku, které umístíme do šatní skříně. Dalšími účinnými prostředky jsou ořechové listy, hřebíček, sušená pomerančová kůry a také výrazně voňavá levandule.