Vaření a pečení v hliněných nádobách ovládali již staří Římané. Odtud tedy pochází název římský hrnec, což je nádoba podobná tvaru plechového pekáče. Vyroben je z hlíny, respektive z neglazované keramiky, která má schopnost nasáknout vodu. Hrnec se skládá ze dvou částí – dna a víka, které do sebe zapadají.

Výhody římského hrnce

Žádné jiné moderní nádobí dosud nepřekonalo hliněné nádoby, které nejlépe uchovávají čistotu chutí a výživných látek. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní, takže když se hrnec ponoří do vody, póry nasáknou vodu, která z hrnce v průběhu vaření či pečení uniká ve formě páry. Vaření v páře je nejzdravější metodou přípravy pokrmů a navíc se jídlo nepřipaluje.

V římském hrnci se nedá žádný pokrm zkazit, nejsou potřeba žádné vysoké teploty, ani přidávat tuk. Jídlo se zbaví přebytečných tuků, není zbytečně kalorické a přitom se zachovávají vitamíny a další živiny. Pokrm přitom zůstává aromatický a šťavnatý, jelikož se dusí ve vlastní šťávě. Nejlépe se v římském hrnci připravuje drůbeží, hovězí, rybí a vepřové maso s dušenou zeleninou.

Další výhodou je, že současně s hlavním jídlem lze dusit i brambory nebo rýži. Římský hrnec je universální, neboť je v něm možné připravovat cokoliv – od masa, příloh, polévek až po moučníky. Je vhodný pro osoby držící dietu nebo trpící žlučníkovým onemocněním.

Jak vařit

Především je nutné před každým použitím římský hrnce namočit nejméně na 15 minut do vlažné vody, aby během vaření nepraskl. Čím déle tím lépe a hrnec musí být ponořen celý, včetně víka. Ihned po vytažení z vody do hrnce vložíme všechny suroviny, přiklopíme víkem a vložíme do studené trouby, ve které teprve poté postupně během vaření či pečení zvyšujeme teplotu.

Ideální je horkovzdušná trouba. Podlévat jídlo je třeba pouze teplou vodou. Po vyjmutí z trouby hrnec s hotovým jídlem položíme na utěrku nebo vhodnou podložku. Nikdy jej nesmíme postavit na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák.

Údržba

Hrnec omýváme pouze horkou vodou s troškou soli nebo octa za použití měkkého kartáčku. Nikdy nesmíme použít žádné chemické mycí prostředky. Omytý hrnec skladujeme na vzdušném místě, a to vždy obě části zvlášť.