Lambs Sheep Meadow

Určitě jste již někdy slyšeli, nebo dokonce občas použili známé rčení „je mlsný jako koza“. Tento výraz má svůj reálný základ, neboť koza je opravdu mlsná a na pastvě si vybírá z trávy jen to, co ji chutná.

Naprostým opakem jsou ovce, které spasou dokonale úplně všechno. Proto si ovečky vysloužily označení – nejlepší sekačky na trávu. Trávník budete mít naprosto perfektní, navíc ekologicky a bez námahy. Nepotřebujete žádnou zahradní sekačku, ušetříte čas, námahu i peníze. Nesmíte ovšem ovečku pustit k záhonům se zeleninou či s květinami, jelikož když ovce spasou všechno, platí to doslova.

Ovce na zahradě

Ovečka se vyplatí majiteli větší zahrady, který může podobně jako některé obce či města využít toto zvíře ke spásání trávy. Nahradí tak hlučné a smradlavé motorové sekačky a kosy, které znepříjemňují život obyvatelům od jara do podzimu.

Na zahradě je však třeba ovcím znemožnit okusování nejen úrody na záhoncích, ale i nízkých větví stromů a keřů tím, že riziková místa prostě oplotíte. Někdo by mohl namítnou, že ovce zahradu zaneřádí svými výkaly. Tuto nevýhodu lze však obrátit ve svůj prospěch, neboť ovčí bobky jsou pro trávník lepším hnojivem, než chemické přípravky. Pokud chcete mít trávník čistý, stačí bobky posbírat a obohatit jimi kompost.

Jak začít s chovem ovcí

Pro začátek, nebo na malou zahradu je dobré si nejprve opatřit třeba dvě ovečky. Alespoň tak zjistíte, jak velkou plochu dokáží spásat. Pokud by dvě ovce na váš pozemek nestačily, můžete si pořídit další kusy. Podle zkušeností chovatelů ovcí se na pozemku o rozloze cca 1500 m2 uživí asi šest menších kusů. Ovečky jsou stádního charakteru, takže se cítí lépe, pokud je jich více pohromadě. Na zahradu jsou vhodná malá plemena, jako například quessantské nebo kamerunské. Jejich výhoda spočívá i v tom, že se nemusejí stříhat a bez úhony přečkají i zimu.

 

Vyplatí se ovce na zahradě?

Pokud porovnáte jejich pořizovací náklady s cenou motorové sekačky, vyjdou ovce levněji. Například kamerunky stojí od 1500 do 2000 Kč, kdežto slušnou motorovou sekačku nepořídíte za méně než pět tisíc Kč, zpravidla spíše za více. Hlavním přínosem ovcí je ovšem ušetření práce a času věnovaného sekání, odpadne starost kam s posečenou trávou, šetření ekologického prostředí a rovněž budete příjemný pocit, že na zahradě máte milé, nenáročné a užitečné živé tvory.