Záděry kolem nehtů na rukách občas potrápí snad každého, ženy, muže i děti. Jsou to nepříjemné kousky kůže v okolí nehtového lůžka, které nevypadají hezky, těžko se jich člověk zbavuje a také to poměrně dost bolí.

Záděry se tvoří kolem nehtů proto, že kůže je v těchto místech jemná a tudíž náchylná k drobným poraněním. Nejvíce jsou na záděry náchylné osoby, které si okusují nehty a lidé, kterým se během práce vysušuje pokožka. Nejnáchylnější skupinou jsou lidé pracující s papírem, který vstřebává tuk z rukou. Proto je nejlepší prevencí mít po ruce neustále mastný krém a často jej do rukou vtírat.

Jak záděry odstranit

Názory na odstranění záděr jsou rozmanité a každému vyhovuje něco jiného. Někomu vyhovuje kousky kůže odstřihávat již od počátku, jiný dává přednost zatlačování přerostlé kůžičky pomerančovým dřívkem, další ponořuje ruce do teplé lázně s olivovým olejem. Tímto způsobem záděry změknou, takže hrozí menší riziko poranění. U žen se osvědčuje lakování nehtů, neboť i jemný gel může okolní kůži ochránit.

Osvědčenou metodou je natrženou část kůže odstřihnout ostrými čistými nůžkami, aby se netrhala dál. Ideální je provést to po namočení v teplé vodě s trochou olivového oleje. Pak je třeba místo vydesinfikovat a natřít krémem. Nejhorší zlozvyk je strhávání natržené kůže prsty nebo dokonce zuby. Obvykle se natržení ještě zvětší do větší hloubky, což je dost bolestivé. Pak je dobré překrýt místo náplastí nebo obvazem nejlépe na noc, ale zároveň by postižené místo mělo mít možnost dýchat, aby co nejdříve zaschlo.

Prevence

Kromě promašťování rukou je důležitý i životný styl a stravovací návyky. Zní to trochu divně, ovšem pravdou je, že všechny procesy v lidském těle jsou ovlivněny tím, jak žijeme a co jíme. Proto je třeba jíst co nejvíce vitamínů a pokud možno také se dopovat magnesiem. Na ruce totiž působí nejrůznější dráždivé chemikálie obsažené v mycích, úklidových a dalších prostředcích. Proto je dobré, když to jde, používat ochranné rukavice.