Miniaturní stromy pěstované v miskách, tak zní doslovný překlad z japonštiny, což je země původu bonsaí. Důvodem k nápadu pěstovat miniatury byl zřejmě nedostatek vhodných pozemků ve velkých japonských městech.

Proto se Japonci snažili využít každého kousku, aby si u svých příbytků mohli vytvořit alespoň malou zahrádku a propojit se tak s přírodou. Pěstování bonsaí je nejen vyjádřením lásky k přírodě ale také uměním. Vypěstovat krásnou bonsai vyžaduje především trpělivost, která je však odměněna pocitem radosti z vlastní tvůrčí činnosti. Bonsai může být okrasou zahrady, terasy, balkónu, ale také interiéru.

Jak na to?

Pokud chcete vypěstovat vlastní bonsai, je jednodušší začít s vhodnou rostlinou na zahradě než doma. Nemusíte dodržovat žádná přísná pravidla, ale můžete se řídit vlastní fantazií a citem. Korunu své vlastní bonsaje si můžete tvarovat podle vlastních představ. Důležité je ponechat hlavní kmen a větvičky pravidelně zastřihávat. Začít můžete s malou sazeničkou borovice, modřínu, buku, habru či jiné dřeviny, kterou vyrýpnete v lese.

Malé stromky si stejně konkurují, takže ztráta jedné sazenice nebude pro les nijak dramatická. Abyste se vyhnuli zklamání, je dobré pěstovat rostlinu, která je zvyklá na naše klimatické podmínky a bez úhony přečká i tuhou zimu.

Nejlepším obdobím pro vyrýpnutí sazenice je časné jaro nebo podzim po opadu listí. Sazeničku je nutné vyrýpnout s celým kořenovým balem, před vysazením doma zastřihnout potrhané kořínky, zkrátit všechny větvičky a zasadit ji nejprve na záhon, kde je polostín. Do bonsajové misky přesadíme sazeničku nejdříve po roce, až se dokonale uchytí.

Jak bonsai tvarovat

Po roce můžeme začít s tvarováním korunky zastřižením a drátováním. Stříhat musíte kvalitními ostrými nůžkami a speciální drátky na bonsaje zakoupíte ve specializovaném obchodě. S drátováním větviček se začíná odspodu tak, že větvičku omotáte drátkem a poté ji ohnete do tvaru podle svých představ. Podobně lze tvarovat i kmínek, jehož výsledná podoba může být vzpřímená, ohnutá, šikmá či kaskádovitá.