Zázračná rostlina aloe vera jsou velké teplomilné keře, které lze v našich podmínkách pěstovat pouze ve skleníku. Pěstování je možné i v běžném bytě, ovšem vyžaduje to velký prostor, jelikož jen samotné listy bývají dlouhé až 1 metr, masité, většinou ozubené, potažené ochrannou dužnatou vrstvou chránící aloe před vysycháním.

Úroda je prakticky nepřetržitá a rozmnožování je velice rychlé. Většina nových rostlin vyroste z kořene mateční rostliny a během osmi měsíců jsou „mláďata“ aloe vera stejně velká, jako jejich „matka“. Pro nejrůznější léčebné účinky seřezáváme listy rostliny nejdříve po třech letech jejího stáří.

Rady pro pěstování

Aloe vyhovuje slunné stanoviště, ideálně na okně směřujícím na jih nebo východ. Nemá ráda průvan a také je třeba dávat pozor na jarní sluníčko, které způsobuje zčervenání rostliny, které se však časem vytratí. Prospěšné je letnění, ovšem květník musí mít dobrý odtok při dešťových srážkách.

V létě zaléváme až když je horní vrstva zeminy suchá minimálně do 2 cm. Rostlina však vydrží bez zálivky klidně i tři týdny vaší dovolené. V zimě je dobré umístit aloe na suché a chladné stanoviště s teplotou mezi 10-12°C. Snese i 5° C, ovšem nesmí se téměř vůbec zalévat.

Aloe dělá dobře propustný, písčitohlinitý substrát. Nejlepší je směs zemin ve složení kompost, listovka a písek v poměru 1:1:1. V květinářství můžete zakoupit zem určenou pro sukulenty a kaktusy.

Zalévání a hnojení

Při nižších teplotách zálivku omezíme na minimum. Aloe snáší i sucho a suchý vzduch typický pro panelákové byty. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž. Přihnojování se provádí 2x do roka fosforečným hnojivem, nebo speciálními minerálními hnojivy například pro kaktusy a sukulenty. Pokud umístíme aloe v létě na zahradu či terasu, přihnojím jednou za měsíc hnojivem s vysokým obsahem draslíku. Pokud budete aloe pěstovat doma a každoročně rostlinu přesazovat do nové zeminy, nemusíte hnojit vůbec. Přesazování je nutné každé dva až tři roky.

Množení

Nejvhodnějším obdobím pro množení rotliny řízkováním jsou letní měsíce. Odřežeme růžice listů nebo jejich výhonky, které necháme dva dny zaschnout. Teprve poté je zasadíme do směsi písku a kompostu. Pro řízkování je vhodná rostlina stará alespoň dva roky.

Další variantou je množení pomocí semen nejlépe v jarních měsících, kdy se teplota ustálí kolem 21° C. Pro zasazení semen je rovněž vhodný dobře propustný substrát písčitého charakteru.