Pokud budeme ptactvo v zimě správně přikrmovat, odvděčí se nám od jara do podzimu veselým štěbetáním a nádherným zpěvem. Většina ptáků odlétá na zimu do teplých krajin, ovšem hodně druhů jich zde zůstává.

S příchodem mrazů a sněhu přicházejí o zdroj potravy. Proto je třeba ptactvu pomáhat přečkat zimu a poskytovat jim vhodné krmení. Slovo vhodné je velice důležité, jelikož nevhodným krmením můžeme ptákům ublížit, případně způsobit jejich uhynutí.

Pravdy a mýty o krmení ptactva

Občas se vyskytuje mylný názor, že krmením odnaučíme ptactvo vyhledávat si v létě potravu. To je samozřejmě nesmysl, jelikož je to jejich přirozený instinkt. Ale také je třeba mít na paměti, že přílišné krmení jim ubližuje. Zpravidla se ptáci v zimě stahují do parků a zahrad, kde vyhledávají pomoc ze strany člověka. Proto jim nachystáním krmení můžeme mnohdy zachránit život.

Krmítka

Jsou nejrozšířenějším způsobem přikrmování ptactva v zimě. Krmítka se umisťují na okenní parapety nebo přímo v zahradách. Při umisťování na stromy je třeba dát pozor, aby se ke krmítku nemohly snadno dostat kočky či jiní predátoři. Proto je vhodné připevnit krmítko na úzké bidlo, po kterém se kočka nemůže vyšplhat, nebo je zavěsit na delší provaz či řetízek na větev.

Samotné krmítko musí být dostatečně prostorné, aby v něm mohly zobat různé ptačí druhy. Nejlepším materiálem je dřevo, ovšem v přirozeném stavu, nikoli opatřené nátěry či napuštěné chemickými přípravky proti dřevokazným houbám a hmyzu. Samozřejmostí je zastřešení, aby do krmení nepršelo či nepadal sníh a ohrádka proti vypadávání potravy ven. Ideální je volný prostor na klidném a přehledném místě, minimálně 2 m nad zemí a alespoň 3 m od nejbližších stromů a keřů.

Čím krmit

Především dáme do krmítka jen takové množství krmiva, aby neplesnivělo a nehnilo. Vhodná jsou semena slunečnice, proso, konopí, mák, lněné semínko, řepka, pšenice či drcená jádra ořechů. Ptáci mají také rádi jeřabiny, ptačí zob, plody bezu černého, hlohu, rakytníku apd. Pro zpestření lze přidat kousky syrového masa, strouhanou mrkev, tvaroh, ovesné vločky a pro sýkorky lůj. V obchodech lze koupit speciální sypké směsi, nebo v podobě praktických lojových koulí, které lze zavěsit na větve stromů.